top of page

Til topps mot Alzheimer

Til topps mot Alzheimer er et veldedighetsprosjekt som ønsker å setter søkelys på Alzheimer slik at vi oppnår mer åpenhet rundt sykdommen. Samtidig har prosjektet som mål å samle inn midler til grunnforskningen som blir gjort ved Kavli-instituttet i Trondheim. Jeg som står bak heter Nils-Jarle Sætre og er fra Vartdal på Sunnmøre.

Hedrer min mor

Min mor, Jorunn Ingerd Sætre, døde av Alzheimer 16. mars 2020. Det var ekstremt brutalt å se sin egen mor svinne litt og litt bort de siste årene, men hun var heldig som hadde min far, Erling Jarl, ved sin side i så å si hele tiden som syk. 

Mamma var grunnfjellet i livet vårt og en enestående kvinne som brydde seg om alle som trengte hjelp. Derfor var det ikke overraskende at hun stilte opp som frivillig innenfor psykisk helse i over 20 år. Hun kunne sitte i timesvis midt på natten og hjelpe ukjente. Derfor startet jeg Til topps mot Alzheimer. For å gjøre noe som var i hennes ånd. 

Uten pappas hjelp hadde ikke Til topps mot Alzheimer vært mulig å gjennomføre. Jeg er ekstremt takknemlig for all den hjelp og støtte jeg har fått fra han.

Hva er prosjektet?

Til topps mot Alzheimer handler om å gå i fjellene for å skape oppmerksomhet rundt sykdommen og samle inn midler til hjerneforskning. I 2021 var ideen at jeg skulle gå fra havet til det høyeste punktet i Norge. Da ble ruta Stad til Galdhøpiggen via noen omveier. Totalt 697 km. 

I år ble ruta lagt til Nord-Norge. Jeg har bodd 17 år i landsdelen og har blitt veldig glad i naturen der. Da ble ruta fra Sørvågen i Lofoten til Sørvær på Sørøya. Mamma var fra Hammerfest, så derfor var det nesten selvsagt at fjellturen i 2023 ble lagt til de tre nordligste fylkene.

DJI_20210807_161131_929 4.JPG
IMG_3093.jpg

Kavli-instituttet

Det var utrolig glede at Kavli-instituttet takket ja til å ta imot de midlene som blir samlet inn via Til topps mot Alzheimer. Instituttet ved NTNU i Trondheim, er ledet av nobelprisvinnerne i medisin, May-Britt Moser og Edvard Moser, og de driver med grunnforskning. I 2021 kom det inn 1.021.170,42 kroner.

Jeg har stor tro på grunnforskningen og derfor var det helt naturlig for meg at de mottar pengene fra prosjektet. Om 30 år kan antall syke være nesten tredoblet fra dagens 100.000 ramma, så en kur mot Alzheimer vil være av enorm betydning. 

Kostnad næringslivet

De samlede samfunnskostnadene for demens hvert år utgjør totalt 96 milliarder kroner. Av dette utgjør direkte kostnader for helsetjenester om lag 50 mrd.

Hva så med næringslivet og hvilken påvirkning det har der? 46 mrd er tap som følge av at den som er rammet ikke kan arbeide mer samt at pårørende mister mye arbeidstid pga at de er opptatt med å ta seg av den som er ramma. Det er derfor i næringslivets største interesse å bidra inn mot å finne en kur siden utgiftene vil bare øke i årene som kommer. Til topps mot Alzheimer håper derfor at flere bedrifter ønsker å støtte prosjektet i jakten på å finne et svar. 

Kilde: Menon Economics (2020)

Hjerneskanninger
IMG_4456 2.JPG

Tusen takk!

Jeg må rette en stor takk til dere som har fulgt turene, kommentert, likt, delt, møtt opp på foredragene og støttet hjerneforskningen økonomisk. Noen har jeg møtt, andre har jeg snakket med mens mange har bidratt på annet vis. Dere har gjort det mulig å sette Til topps mot Alzheimer på kartet. 

Både i 2021 og 2023 stilte flere sponsorer opp for å bidra til at det var mulig å gjennomføre turene. Jeg er ekstremt takknemlig for støtten til mine lojale samarbeidspartnere. En stor takk til Skogstad Sport, Sport 1 Ørsta, NordvestProfil AS og Ole Ringdal AS. 

Samarbeidet med Hjerneforskningsfondet og Kavli-instituttet er en sterk bidragsyter til at prosjektet lever videre i beste velgående. Tusen takk for all støtte.

bottom of page